Leonardit Nedir?

Leonardit Nedir? – Leonardit 70 milyon yıl süren bir hümifikasyon süreci sonunda oluşan linyit kömürünün okside olmuş formudur. Yüksek katyon değişim kapasitesine sahiptir. Leonardit kaynaklı humik asitler uzun süre etki gösterirler. Azot gibi besin maddeleri ile rekabete girmezler. Organik tarım da güvenle kullanılmaktadır. Aşağıda incelediğinizde humik asit fulvik asit kaynağı olarak leonarditin en fazla içeriğe sahip olduğu görülmektedir.Doğal maden olarak üretilen humik + fulvik asit + organik madde içeren ve toprak tansiyonunu (PH) dengeliyen bir toprak düzenleyicisidir

Humik Maddelerin Kumlu Topraklarda Faydaları
Kumlu toprakların araklı bir yapısı vardır. Bu tip topraklarda besinler aşağı doğru kolayca ilerler ve üretici için ekonomik kayıplara neden olurlar. Organik maddeler yani humarlar toprağın besin maddesini tutmasını ve bitkinin bunlardan daha rahat faydalanmasını sağlar. Humik maddelerin etrafı negatif yüklüdür ve uygulanan gübrelerde ki besin maddelerin ve aynı zamanda suyun tutulmasını sağlar.

Humik Maddelerin Killi Topraklarda Faydaları
Leonardit Nedir – Killi topraklar sıkı, su geçirmeyen ve ağır bir yapıya sahiptir. Bu tipteki topraklar soğuk ve nemli hava koşullarında suyu tutar, sıcak havalar da ise büzülür ve küçülür. Her iki koşulda da bitki gelişimi için uygun değildir. Toprak kurumaya başladığı zaman su molekülleri kil parçaları arasından uzaklaşır. Suyun bu hareketi kil parçalarının birbirlerine çok yaklaşmasına, hacimlerinin küçülmesine ve yüzeyde çatlamalara neden olur. Yüzeyde görülen çatlamalar organik madde eksikliği olan killi toprakların ortak özelliğidir. Bu tip topraklarda humik madde eklenmesi toprak yapısını iyileştirmektedir. Humik asit kil parçalarının arasına girerek kuru ve ıslak havalarda sıkı bir şekilde birleşmelerini ve yapışmalarını engellemektedir. Büyük humik asit molekülleri kil parçalarını ayrı ayrı tutabilmekte ve bunun sonucunda su ve besin maddeleri kolaylıkla bu alanlara yerleşebilmektedir.

Önemli

Killi topraklar sıkı, su geçirmeyen ve ağır bir yapıya sahiptir. Bu tipteki topraklar soğuk ve nemli hava koşullarında suyu tutar, sıcak havalar da ise büzülür ve küçülür. Her iki koşulda da bitki gelişimi için uygun değildir.

Humik Asit Nedir?

Hümik asitler topraktan elde edilen ana bileşiklerdir. Koyu kahve – siyah renklidirler. Doğal olarak oluşan humik asit moleküllerine bağlı 60’ı aşan farklı iz element çeşitli organizmaların kullanımına hazır bulunmaktadır.

  • Humus: Toprağın %65-75’ni oluşturan temel maddesidir. Tamamen çürümüş organik maddelerden oluşur. Toprak verimliliğinde önemli rol oynar.
  • Humik Maddeler: Üç organik kalıntı olan hümin, fülvik asit ve hümik asitten oluşan kimyasal bir gruptur.
  • Humik Olmayan Maddeler: Reçine, bal mumu ve organik asitler gibi çözünmez ve dekompoze organik maddelerdir.
  • Humatlar: Humik asit tuzlardır.

Bitki gelişimine etkisi

Tüm Ph koşulları altında su da çözünür formda olan hümik maddelerin bir bölümüdür. Fülvik asitlerin renkleri açık sarı – sarı kahverengidir. Hümik maddelerin asit ya da alkali her hangi bir pH değerinde su da çözünemeyen bir bölümüdür. Moleküller yapıları çok büyüktür. Humik maddeler içinde parçalanmaya en dayanıklı olandır.

Humik Asit Nedir – Yukarıda da denildiği gibi bitki kalıntılarının çürüdükleri zaman fülvik ve hümik asitlerin her ikisi de oluşur. Her iki asitte toprak ve topraktaki mikroorganizmalar için yararlıdır. Fülvik asit hümik aside göre daha küçük moleküler yapıya sahiptir. Bunun sonucu olarak kalıcılığı daha azdır ve daha kolay parçalanır. Ancak yaprak uygulamalarında bitkiye giriş hızı daha yüksektir. Humik asit ise toprakta daha uzun süre kalır ve zaman içerisinde daha yavaş parçalanır. Genel olarak toprak organik madde miktarını arttırmada uzun süreli etkilerden dolayı humik asitler den faydalanır.

Aşağırdaki tabloda  da görüldüğü gibi humik ve fulvik asitler çeşitli kaynaklardan elde edilir. Ancak bu kaynaklar arasında en yüksek humik ve fulvik asit oranı leonarditte mevcuttur. Leonarditin humik madde kaynağı olduğunu 1690 yılında keşfedilmiştir. Sonrasında araştırmacılar bu maddeleri tarımsal alanlarda uygulamaya başlamışlardır. Leonardit 70 milyon yıl süren bir hümifikasyon süreci sonunda  oluşan linyit kömürünün okside olmuş formudur. Yüksek katyon değişim kapasitesine sahiptir. Leonardit kaynaklı humik asitler uzun süre etki gösterirler. Azot gibi besin maddeleri ile rekabete girmezler. Organik tarım da güvenle kullanılmaktadır.

Doğal Kaynak Humik ve Fülvik Asit Oranları %
Leonardit 40-90
Torf 10- 30
Saprofel Torf 10-20
Linyit Katmanları 10-30
Hayvan Gübresi 5-15
Kompost 2-5
Toprak 1-5
Arıtma Çamuru 1-5
Taş Kömürü 0-1
Doğal Kaynak Humik ve Fülvik Asit Oranları %
Leonardit 40 – 90
Torf 10 – 30
Saprofel Torf 10- 20
Linyit Katmanları 10 – 30
Hayvan Gübresi  5 – 15
Kompost 2 – 5
Toprak 1 – 5
Arıtma Çamuru 1 – 5
Taş Kömürü 0 -1
ÜRÜN ADI VERİM ARTIŞ ORANI
Buğday % 13 – 25
Domates % 20 – 30
Arpa % 15 – 18
Lahana % 25 – 50
Elma % 8 – 20
Mısır % 30
Üzüm % 25 – 30
Patates – Havuç % 25 – 40
Pancar – Turp % 25 – 40
Bütün Narinciyerlerde % 30 – 60
Pamuk % 10 – 30
Salatalık % 34 – 38
Çayır – Çim % 100 Kadar
  • Bitki Emzimlerini uyarır
  • Bitkide ve toprakta organik katalizör olarak rol oynar
  • Su yosunları ve mayalarda olduğu gibi toprak mikroorganizmaları tarafından istenirler ve hızla çoğalmalarını sağlar
  • Bitki köklerinin solunum ve oluşumunu hızlandırır
  • Bitkilerin vejetatif organlarının ve köklerinin büyümelerini uyarır
  • Bitki hücre zarlarının geçirgenliğini arttırarak, bitki beslenmesini yükseltir
  • Bitkinin yaşam isteğini arttırır
  • Bitkinin yaşama isteği ve tohumun çimlenme gücünü arttırır
  • Bitki kök sistemi ve hücre çoğalmasını uyararak bitkinin dengeli büyümesini sağlar
  • Bitki gelişimi için gerekli olan organik ve mineral maddelerin her ikinisi de zenginleştirir.
  • Bitkilerin ihtiyacı olan kimyasal gübrelerin, kök bölgesinde toprak suyunda tutulmasını sağlar
  • Toprağın özelliklerini, koruma gücünü arttırır.
  • Alkali şartlarda demirin bitki tarafından alınabilirliğini sağlar.
  • Toprağın iyon değişim kapasitesini en uç noktalara çıkarır.
  • Topraktaki elementlerin bitki tarafından alınabilir forma sokulmasını sağlar.
  • Toprakta tamponlama yaparak toksisiteyi önler.
  • Toprak tuzluluğunun azalmasını yardımcı olur. Toprağın parçalanma yapısını olumlu düzeye getirir.
  • Toprağın verimlilik kapasitesini arttırır. Toprağın havalanmasını arttırır. Tohum yatağını güçlendirir.
  • Toprağın verimlilik kapasitesini arttırır. Toprağın havalanmasını arttırır. Tohum yatağını güçlendirir.
  • Toprak erozyununu önler. Toprağın kolay ısınmasını sağlar. Toprağın su tutma kapasiteni dengeler.

Bunların dışında çiçek yetiştiren firmalardan alınan bilgilere göre: Üretilen gül ve papatyanın miktarı %30 – 100 arasında artmıştır, köklenme fazlalaşmıştır ve çiçeklerin açma zamanında 10 – 15 gün arası erkencilik sağlanmıştır. Leonardit tarım ürünlerinde sadece verim arttırmakla kalmamaktadır. Ürünün kalitesini de iyileştirmektedir. Leonardit uygulanınca tarım bitkilerinin bünyelerinde daha fazla besleyici – yararlı elementler toplanmaktadır.

C Vitamini Pancar da% 100 e kadar, Turpta % 30 a kadar. Carotone Pancar da% 100 e kadar, Lahanada % 25 e kadar. Riboflovin Bazı sebzelerde % 8 – 14 oranında artmıştır. Niacin Pancar da% 79 a kadar, Turpta % 50 ye kadar, Lahanada % 42 ye kadar artmıştır.

Protein pancar ve lahana yapraklarında % 16 -18 fosfor % 26 -28 oranında artmıştır. Patateste daha fazla nişaşta birikmiştir. Ketende daha kaliteli lifler oluşmuştur. Köklerde daha kaliteli yağlar birikmiştir. Pamukta nükleer asit oranı azalmıştır. Ayçiçek tohumlarında yağ oranı hızla artmıştır. Domatesteki şeker ve  C vitamini % 45 oranında artmıştır.

Leonardit ve Humik Asit Grafiği